Sådan kan du tune din økonomi og gøre dig fri

Flere og flere ønsker at gøre sig fri fra et lønjob og selv bestemme over deres tid. I stigende grad ser man at ganske almindelige lønmodtagere tager ansvar for deres fremtid og indretter sig, så de kan pensionere sig selv før tid og gøre det, de ønsker. Læs med her, hvor vi ser på, hvordan du kan komme i gang med at gøre dig økonomisk fri.

De senere år er mange begyndt at investere, og der ses en stigende interesse for at lære om aktier og investering. Mange går dog til sagen uden at have sat sig ind i tingene og med en alt for høj risikoprofil, mens andre agerer mere fornuftigt og får et højt afkast.

Spar og spar op, men glem ikke at leve

Når man har et ønske om at kunne trække sig tilbage før tid, er det nødvendigt at spare op til det og søge at optimere sin økonomi, så man har så meget som muligt at investere for. Jo mere, man kan investere, jo hurtigere kan man opnå økonomisk uafhængighed. Her er der mange ting, man kan se på, men samtidig med at man sparer og sparer op, må man ikke glemme også at leve. Således bør man ikke fuldstændigt skære ferier og andet sjov væk, men i stedet holde en billigere ferie, end man ellers ville have gjort, eksempelvis ved at tage på kørselvsferie til et sted i Europa fremfor at tage en dyr flyrejse til Thailand eller et andet sted.

Skær ned og skær fra

Der hvor man kan spare mange penge er i det daglige forbrug. Her kan man med fordel starte med at gennemgå alle sine udgifter og se på, om noget kan optimeres. Er der abonnementer, man kan skære væk, eller er det muligt at få en billigere forsikring? Dernæst kan man begynde at optimere ved simpelt hen at købe mindre og at købe på tilbud. Der kan også være mange penge at spare ved eksempelvis at udskifte den dyre shampoo med en billigere, som kan det samme og måske også beslutte at sodavand og vin hører til i weekenden og ikke i hverdagen. Cigaretter, casinospil og pizza kan der også opnås store besparelser ved at skære ned på eller helt at droppe.

Spredning er redning

De mange penge, der frigives, skal spares op, og det kan man gøre på flere måder. Den bedste er at investere dem i noget, hvor pengene kan vokse og ikke bliver ædt op af gebyrer og negative renter. Her kan det være en god idé at sprede sine investeringer og dermed sin risiko ved dels at investere ikke kun i aktier men måske også i andre ting, og på aktiedepotet sprede sig over flere sektorer og risikoklasser. Der er ingen garantier, og for sin egen sikkerheds skyld bør man derfor ikke lægge alle sine æg i én kurv. Tænk dig om, hver gang du tager penge op af lommen, hvad enten det gælder de daglige indkøb eller de større investeringer, for det gælder din fremtid.