Imponér med stærk paratviden på kør selv-ferien: Her er historien om Keno

Man virker altid klog og kvik, når man kan lære andre om ting, de ikke kender. Desværre er det ikke altid man lige har et emne, som de fleste ikke kender til.

Udover at kunne dele ud af fun facts om steder, man kører forbi, eller kunne baghistorien bag sangen i radioen, kan paratviden om noget helt andet komme til nytte, når tiden skal slås ihjel på en lang tur.

Her kommer vi dig til undsætning. I dette indlæg vil vi give dig stærk paratviden om den nye spildille – Keno. Læs mig og bliv klogere her!

Hvad er Keno?

Keno er kort fortalt et talspil, som minder meget om det vi i Danmark kender som Bingo. Man har en plade med tal på, typisk 5 rækker af 8 tal. Tallene i spillet går normalt fra 1 til 70. Spilleren vælger mindst 2, maks 10 tal og satser på dem. Spilhuset trækker så 20 vindertal, og har man match har man vundet. Det lyder jo bekendt.

Keno for alle

Keno er et meget gammelt spil, som har været populært siden sin oprindelse. Det er nemlig nemt at lære, da der nærmest ikke er regler, og så kræver det heller ikke det store at deltage. Der kan være en pris for pladen, hvis man spiller om rigtige præmier eller penge. Spiller man bare for sjov kræver det egentlig bare en god mavefornemmelse og en hel del held.

Hvor kommer Keno fra?

Spillet oprinder fra Kina, og det kan spores mere end 2000 år tilbage! Oprindeligt hed spillet baige paio. Man kunne spille det for sjov, men de officielle spil blev arrangeret af ’gamblinghuse’ i provinserne. Gamblinghuse måtte kun lovligt afholde spillene, hvis de fik tilladelse af provinsens guvernører. Det var nemt at få, for guvernøren en andel af gevinsten. På dette tidspunkt blev det dog ikke spillet med tal, men med kinesiske tegn.

Keno verden rundt

Kinesiske immigranter tog baige paio med til USA, og herfra tog spillet fart. Der gik ikke længe før det blev kendt som kinesisk lotteri, og fangede manges interesser. Spilpladen gennemgik lidt af en udvikling, da man skiftede de kinesiske tegn ud med tal, men nogle steder også med hestenavne. Det gjorde man for at undgå nogle lovgivninger om tallotteri. I stedet for tal fik man altså en plade med hestenavne på. Det vidner om, at Keno kan spilles af nærmest alle og enhver og mange forskellige måder.

Keno, Bingo og Lotto

I det store hele minder Keno, Bingo og Lotto i virkeligheden utroligt meget om hinanden. Man kan godt sige, at det er Keno, der har skabt de to andre. Keno har fandtes i Danmark siden 2014, men stormer lige nu frem. Støder du på det en dag, hvad enten det er i en butik eller online, så ved du nu, hvad det er og hvor det egentlig kommer fra.